Zelf animatiefilmpjes maken met Powtoon

Marjolijn Zegers Beeld

Een tijd terug vroeg de Weekendschool in Nijmegen mij om een paar lessen online marketing te geven. De Weekendschool richt zich op kinderen tussen de 10 en 14 jaar afkomstig uit achterstandswijken. Die komen elke zondag (!) vrijwillig bij elkaar om van alles te leren over, zoals ze dat zelf noemen, ‘interessante vakgebieden uit de wereld van cultuur en wetenschap’.

Van Adidas en Kanye West

Een groep van 12-jarigen zou ik onder mijn hoede krijgen. Tja, hoe leg je nu aan 12-jarigen uit wat online marketing is? Moet niet te ingewikkeld zijn en het moet ze pakken. Gelukkig kwam ik al snel bij een leuke case terecht. Namelijk die van de samenwerking tussen Adidas en Kanye West (later bleek bij de les dat sommigen niet wisten wie dat was, kan ook door mijn uitspraak komen natuurlijk;)

Naar je eigen schoen verkopen

Ik zou vertellen hoe Kanye West het wat ingedutte imago van Adidas in de VS een slinger moest geven. En hoe ze dat wilden doen met hulp van de Yeezy Boost. Een hippe schoen die Kanye ontworpen had.

We zouden de hele (online) campagne doornemen. Zo konden ze zien hoe Adidas alles uit de kast haalde en zo een enorme hype rondom deze schoen creƫerde.

Het leek mij een aansprekend verhaal voor deze kinderen. Hierna kregen ze de opdracht om hun eigen schoenen te gaan ‘vermarkten’.

En dat dan leuk verpakt

Enfin, ik zat te denken hoe ga ik dat nu inkleden en kwam toen op het idee om iets met een animatie te doen. Zo kwam ik terecht bij Powtoon. Een superhandig en fun programaatje waarmee je snel een klein filmpje in elkaar draait. Je kunt kiezen voor verschillende figuurtjes en achtergrondgeluiden. En binnen no time heb je resultaat. Zie hieronder mijn eerste poging.De lessen waren uiteindelijk hartstikke leuk en leerzaam (zeker ook voor mij!)

Powtoon kun je gratis gebruiken. Je maakt een account en kunt dan van een aantal basisfunctionaliteiten gebruik maken. Tegen betaling kun je meer functionaliteit krijgen en langere filmpjes maken. Ik zou zeggen, probeer het eens uit!