wordpress com of org

Verschil wordpress.com en wordpress.org

Marjolijn Zegers cms, webredactie

WordPress is een wereldwijd veel gebruikt CMS en dat is niet zonder reden. Het CMS is zeer compleet, biedt enorm veel functionaliteit, kent een grote open source gemeenschap en is natuurlijk gratis. Daarbij is de gebruikersinterface heel eenvoudig. Zo heb ik veel met Tridion, Sharepoint en Liferay gewerkt. Als webredacteur heb ik echter een stille liefde voor WordPress.

Wist je dat er twee ‘versies’ van WordPress zijn? Daar ga ik hieronder dieper op in.

WordPress.com website

Met WordPress bouw je in no time je eigen website. En als je je er echt makkelijk van af wilt maken kies je voor de WordPress.com variant. Dit is een WordPress-site die gehost wordt bij WordPress.com. Naast de al eerder genoemde voordelen van WordPress komen daar dan nog de lage kosten bij en het feit dat al het technische beheer voor je wordt gedaan. Je WordPress-versie is daardoor altijd up to date.

Domeinnaam wordpress.com website

Je site of blog krijgt de naam jouwsite.wordpress.com. Wel kun je je eigen domeinnaam (bijvoorbeeld www.jouwnaam.nl) koppelen aan je site. Wil je je site een eigen gezicht geven dan kun je een premium thema aanschaffen of met betaalde upgrades de look and feel van je website aanpassen.

Minder mogelijkheden

Goed om te weten is dat de kans bestaat dat WordPress advertenties toont op je website. Dit kun je echter afkopen voor een bepaald bedrag per jaar. Verder is het zo dat je bij een WordPress.com site niet zelf in de code kunt gaan knutselen. Ook kun je niet allerlei extra functionaliteit (de zogenaamde plug-ins) gebruiken.

Daarmee is een WordPress.com site minder flexibeler en voor professioneel gebruik minder geschikt. Hier vind je prijzen van alle mogelijke wordpress.com-upgrades.

Beveiliging WordPress.com website

Groot voordeel is dat je bij een wordpress.com website geen omkijken hebt naar de beveiliging. Dus als je een simpele website wilt zonder teveel poespas, dan is een WordPress.com geen slechte optie.

Voorbeeld wordpress.com website

Bekijk hier een voorbeeld van een wordpress.com website van een Nijmeegese fietsenmaker speciaal voor racefietsen : Ready to Race Nijmegen

WordPress.org website

Dan de WordPress.org variant. Want wil je je site helemaal zelf (laten) vormgeven en bouwen en maximale vrijheid hebben? Wil je gebruik maken van plug-ins? Dan kun je beter kiezen voor een WordPress-installatie bij een Nederlandse hostingpartij. Er zijn allerlei thema’s op de markt die je kunt aanschaffen en waarmee je (als je een beetje handig bent) redelijk eenvoudig een eigen website kunt bouwen. Zorg er wel voor dat je je website goed beveiligt en dat je WordPress, het thema en de plugins die je gebruikt regelmatig update. Als je je daar onzeker over voelt of daar te weinig kennis over hebt kun je kiezen voor een managed hosting oplossing. Hierbij betaal je maandelijks iets meer maar dan zijn je WordPress-versie, je thema en je plugins wel altijd up to date.

Bekijk hieronder de verschillen tussen wordpress.com en wordpress.org:

Wordpress.com

Wordpress.org

 • Hosting

  Geen omkijken naar. Je website staat op de servers van wordpress.com

 • Beveiliging

  Je hoeft je nergens druk om te maken. Dit is automatisch geregeld

 • Eigen domeinnaam

  Nee. Betaalde upgrade

 • Vormgeving

  Beperkte keuze uit gratis en betaalde thema’s

 • Plugins

  Niet beschikbaar

 • Statistieken

  Ingebouwde beperkte statistieken

 • Technische kennis

  Niet nodig.

 • Kosten

  Je kunt gratis je website bouwen, maar wil je iets extra’s, dan betaal je. Bij de gratis versie kan WordPress advertenties op je website plaatsen. Met een upgrade kun je dit voorkomen.

 • Hosting

  Je moet zelf een hostingpartij regelen. Hier zijn kosten aan verbonden.

 • Beveiliging

  Je moet zelf de beveiling van je website regelen.

 • Eigen domeinnaam

  Ja

 • Vormgeving

  Uitgebreide keuze uit gratis en betaalde thema’s

 • Plugins

  Ja

 • Statistieken

  Zelf koppelen met bv Google Analytics

 • Technische kennis

  Zeker handig

 • Kosten

  Je kunt gratis je website bouwen met een gratis thema. Er zijn ook veel mooie thema’s te koop. Veel plugins zijn gratis, er zijn ook betaalde plugins. Het onderhoud (beheer en beveiling) kost wel tijd=geld. Reken daar maandelijks minstens een uur voor.

Deel dit artikel

Lees verder: