Beeld nodig? Check deze bronnen

Marjolijn Zegers Beeld

Natuurlijk, er zijn mensen die zeggen dat teksten het allerbelangrijkste zijn op je website. Teksten die het onderbewuste triggeren van de bezoeker zodat die doet wat jij wilt. En dat is vaak klikken op een knop om informatie aan te vragen, je gratis e-book downloaden of zich aanmelden voor je nieuwsbrief.

Beeld ondersteunt boodschap

Teksten maak je nog sterker door goede beelden te gebruiken. Beeldredactie is een vak apart. Het zoeken van een goed beeld dat de boodschap van de tekst ondersteunt is niet altijd gemakkelijk. Het kost veel tijd maar levert je ook heel wat op.

Beeld beïnvloedt kijkrichting

Met goede beelden maak je je pagina’s aantrekkelijker. Ik ben dan ook van mening dat je je bezoeker het beste verleidt en overtuigt met een combinatie van goede tekst en beeld. Sowieso kun je beelden heel goed gebruiken om het oog van je bezoeker naar de tekst te trekken. Beelden kunnen de kijkrichting van je bezoeker op interessante wijze beïnvloeden.

Hieronder vind je een aantal handige tools die ik zelf veel gebruik in mijn werk en waar jij hopelijk ook wat aan hebt.

1. PaintNet

Dit gratis programma gebruik ik inmiddels al weer een paar jaar met veel plezier. Het is een goed alternatief voor Photoshop. Ik ontdekte PaintNet (niet te verwarren met het windows-programmaatje Paint) en werk daar nu dagelijks mee. Met PaintNet kun je foto’s verkleinen, uitsnijden, bewerken. Je kunt ze transparant maken, noem maar op. Het programma werkt ook met lagen, net zoals in Photoshop. Superhandig en omdat het open source is zijn er ook nog eens allerlei handige uitbreidingen te krijgen. Zo heb ik een tooltje toegevoegd waarmee ik .psd’s (photoshop bestanden) kan inlezen. Verder zijn er online allerlei (video)handleidingen te vinden mocht je er niet uitkomen.

2. Shutterstock

Eigen fotografie en video is natuurlijk het mooist en beste. Maar als je budget of je tijd te krap is, is Shutterstock een goed alternatief. In deze enorme databank kun je vast iets van je gading vinden. Je koopt een tegoed en daarna kun je de foto’s, illustraties en video’s downloaden. De zoekopties zijn wel wat mager, het kost daardoor redelijk veel tijd om het beste beeld te vinden. Althans, dat is mijn ervaring.

3. Istock

Istock is vergelijkbaar met Shutterstock. Wel wat duurder, maar handiger in het gebruik. Je hebt meer zoekmogelijkheden. Bij Istock koop je credits (je tegoed) en daarmee schaf je beelden aan. Handige optie is het aanmaken van ‘light tables’. Per project kun je zo een verzameling aanleggen waarna je de beste beelden uitkiest.

4. The morgue file

Gratis foto’s. Wel beperkt aanbod maar daarentegen zitten er soms juweeltjes tussen en hebben deze foto’s geen stock-uitstraling. En dat is een groot voordeel van the Morgue file!

5. Death to the stock foto

Prachtige gratis foto’s. Je abonneert je op hun mailinglist en krijgt eens in de zoveel tijd een bundeltje foto’s toegestuurd. Zijn wel bijna allemaal natuurfoto’s maar soms staat er zomaar opeens een mens op. Erg mooi.

6. Canva

Snel een illustratie maken voor bij een webartikel, Facebook- of Instagrampost of noem maar op? Probeer dan eens Canva. Echt geweldig, in no time heb je iets wat er gelikt uitziet. Canva is een online tool waarbij je helemaal blanco kunt beginnen met ontwerpen of kiest voor een predesigned template. En daarna kun je alle elementen aanpassen. Je kunt ook je eigen foto’s uploaden. Onderstaande infographic heb ik met Canva gemaakt om te illustreren hoe Canva werkt.