5 handige online tools

Marjolijn Zegers Beeld

Hoeveel tijd heb ik al wel niet besteed aan het vinden van handige online hulpjes die mijn werk makkelijker maken. Uiteindelijk, dat moet gezegd, is die tijdsinvestering het dubbel en dwars waard geweest. Hieronder laat ik je zien welke tools ik inmiddels regelmatig gebruik. Doe er je voordeel mee! En heb je een aanvulling of een eigen handige tool? Laat het me weten!

Koppeling Google-agenda met urenregistratie

gtimereportDit vind ik echt superhandig. Als zzp-er word je geacht een goede admistratie bij te houden. Dat doe ik natuurlijk graag maar wel met een beetje hulp graag. Ik heb een Google-account en gebruik daarin de agenda om al mijn afspraken en werkzaamheden bij te houden. Eens in de zoveel tijd laat ik GTime Reports er op los en bam, alle uren in een klap verzameld. Even in een Exel-bestand gieten, beetje editen en klaar is Zekers.

Wireframes maken met moqups

Als je wel eens een opzet moet maken voor een webpagina, dan is Moqups je tool. Superhandig, op je dashboard zie je links alle mogelijke elementen die in een webpagina zoal voorkomen. Rechts staat een lege webpagina. En dan begint het slepen. Zo bouw je in mum van tijd een kale webpagina die niet afleidt door het ontwerp. Hierdoor kun je heel goed beoordelen of de pagina compleet is en of alles op de juiste plek staat. Je kunt een gratis account nemen, dan kun je 2 projecten maken. Wil je meer dan kun je een betaald abonnement aanschaffen.

moqups


Screencast

Werk je wel eens samen aan een project? En wil je de ander laten zien wat je bedoelt zonder dat je gelijk allerlei afbeeldingen moet mailen? Met Screencast kun je een eigen bibliotheek aanmaken en daar de beelden plaatsen. Simpel de url mailen en de ander kan ze bekijken. Het gebruik van Screencast is gratis.

socrative

Socrative

Geef je wel eens een training of een les? Breng daar dan eens een quiz-element in aan. Met Socrative bouw je eenvoudig zo’n quiz.  Je geeft je studenten of leerlingen toegang en zij kunnen dan online vanachter hun eigen pc of laptop de quiz maken. Wanneer je met een digi-bord werkt kun  op het bord de voortgang van de studenten laten zien. Als je daarbij kiest voor de space racer variant maak je het extra spannend. De studenten worden dan namelijk ingedeeld in vier kleuren. Op het digibord zie je dan vier gekleurde sportwagentjes tegen elkaar racen. Zorgt voor extra hilariteit.

Mailchimp

Inmiddels bij velen wel bekend maar toch de moeite waard om hier te noemen. Met dit programma kun je e-mail nieuwsbrieven samenstellen en versturen. Heel handig en tot 1000 mailadressen is het gebruik van Mailchimp gratis. Je kunt kiezen uit heel veel templates die je zo invult met je eigen teksten en beelden. De mails zijn geoptimaliseerd voor verschillende platforms en e-mail clients, dus ook op mobiel (ruim 60% opent e-mail nieuwsbrieven inmiddels op z’n smarthphone) ziet je mail er goed uit. Het programma genereert statistieken, altijd leuk om achteraf te kijken hoe je onderwerpregel het heeft gedaan. Ook de hele afhandeling van abonneelijsten regelt Mailchimp. Het inrichten van het programma is wel even een klus. Zeker als je het goed wilt doen en bijvoorbeeld ook alle aanmeldings- en bevestigingsformulieren netjes vertaald. Ook vind ik de interface niet al te duidelijk. Maar alles zij vergeven zekers als Mailchimp je na het versturen van je nieuwsbrief beloond met: